marți, 1 aprilie 2008

Scrieti romaneste!

Ce ma supara in ultimul timp... Nu, nu... "In ultimul timp" e gresit. Ceea ce ma supara de mult timp... Asa! Ceea ce ma supara de mult timp incoace e felul in care "scriu" multi romani, gramatical vorbind. Trebuie sa fie de vina mult prea indulgenta profa de romana, ori slaba memorie, sau putinul credit pe care il acorda multi acestei limbi (dezinteresul). Ei bine, daca nu ti-ai dat seama la ce anume ma refer iti zic eu: modurile si timpurile verbale, formele de singular si plural ale substantivelor, ca sa nu mai zicem si de cratimele, virgule, apostroafele, etc, care lipsesc cu nesimtire, mama lor sa fie! O cauza putand fi si accentul, zic eu. Sigur... nu e nimeni atat de absurd sa spuna ca ar trebui sa se scrie perfect corect grmatical pe mess sau pe cine stie ce forumuri dar nici in halul asta, tata.
"Ar trebui sa-ti revii, in m()Rt!! tai, in loc sa te superi!"
Cheloo
Fara sa-ti par ingamfat (pentru ca nimeni care stie asa ceva nu are dreptul, asta fiind gramatica elementara a limbii materne), vreau sa scriu mai jos cateva randuri care, sper eu, sa faca macar o mica parte din cei cu probleme sa-si imbunatateasca putin gramatica. Am spus "cu probleme" pentru ca, desi multi spun ca nu-si bat ei capul pe mess sau in sms-uri sa scrie corect (dar cica stiu), de fapt, au mari goluri in ce priveste acest capitol al culturii. Trecem la treaba!
Una din marile greseli este confuzia intre modul infinitiv si modul indicativ al verbelor. Verbele cel mai des intalnite aici sunt:
  • a fi: "a fi", ca verb, este la modul infinitiv si nu se foloseste decat in contextele asemanatoare urmatorului: "a fi sau a nu fi" (aici "a fii sau a nu fii" este total gresit!); "fii" este doar pluralul de la substantivul "fiu" (adica fecior). De asemenea, "fii" mai poate fi folosit in urmatorul context: "Fii tu cel mai destept!" - indicativ prezent! (aici "Fi tu cel mai destept" este gresit!)
  • a veni: a veni, ca verb, este folosit deseori gresit sub forma de "vii": Se scrie: "Vii tu la mine!" si nu "Vi tu la mine!" - Vi nu exista in dictionarul limbii romane!
  • a scrie: De multe ori am vazut "Tu scri" in loc de "tu scrii" (din nou, cuvantul "scri" nu exista in dictionarul limbii romane!)
Deasemenea, alte greseli impardonabile mai sunt:
  • "copi" in loc de "copii": "Sunt doar niste copii..." ("Copi" nu exista in dictionarul limbii romane!); "Copiii astia sunt destepti." si nu "Copii astia sunt destepti."! Al treilea "i" este articolul hotarat! (Stim care copii: astia!)
  • "cai" in loc de "caii": "Toti caii astia sunt negri" si nu "Toti cai astia sunt negri". Sigur... nu ar fi exclus ca unii sa scrie chiar: "Toti cai astia sunt negrii" (am mai vazut greseli si de genul asta, tot pe mess)
Si mult mai multe greseli asemanatoare celor de mai sus. Concluzia: ar trabui invatate formele de plural! In plus, mai sunt folosite gresit si multe alte prescurtari (sau nu neaparat prescurtari) care au nevoie de cratima in constructie. Cateva exemple corecte, urmate de formele incorecte, intre paranteze: scrie-mi (scriemi), n-am (nam), nu-mi (numi), l-am (lam), m-a facut (ma facut), sor-ta (sorta), sa-mi bag (sami bag), sa-l iau (sal iau).

Alte greseli foarte grave mai sunt lipsa virgulei in cazul vocativ: "Ma, Dane, uita-te la mine!" ( multi scriind "ma, dane, uitate la mine) sau, in cazul enumeratiei: "Profa mi-a zis ca sunt praf la gramatica, citit, scris, etc." (multi scriind: "profa mia zis ca sunt praf la gramatica citit scris etc.". Sigur ca aici se intelege, dupa ureche, acelasi lucru in ambele situatii dar nu putine sunt cazurile in care ma chinui sa deslusesc ce scriu altii). Folositi si apostroafe: lantu', berbecu, scrisu', cititu' daca tot nu scrieti: lantul, berbecul, scrisul, cititul... Sigur ca ce-am scris la acest paragraf e deja mult prea pretentios.
Nu este insa pretentioasa pronuntia de genul urmator. Ma pufneste rasul, pur si simplu, cand mai vad pe la statusurile unora exprimari de genul: "Dormmmmm!" (evident "m" este scris de zeci de ori - cat incape). Cum poti striga "Dormmmmmm!" ["m" scris de n ori]? In cel mai rau caz scrii: "Dooooooorm!" (cu "o" scris de n ori), nu? Ca doar asa strigi, practic. Sau "Scriuuuuuuuuuuuuuuu!" in loc de "Scriiiiiiiiiiiiiiiu!", "Invattttttttttttt!" in loc de "Invaaaaaaaaaaaaaaat!". Ma apuca rasu' pur si simplu.
Ce ma mai intristeaza la fel de mult este faptul ca lumea inlocuieste diacriticele noastre. De ce sa scriem "shtiu" in loc de "stiu", "tzeapa" in loc de "teapa", sau "afarah" in loc de "afara"? E adevarat ca nu excelez nici eu in patriotism dar macar sa fim putin fideli pamantului nostru pentru ca nu ortografia ne-a adus unde suntem acum iar factorii sunt cu totul altii. E adevarat ca limba romana are multe prostii in ea si ca pe alocuri pute dar hai sa ne scriem limba asa cum este ea si sa nu ne ferim de ceea ce avem.
Daca este cineva care citeste acum aceste randuri atunci sigur se regaseste intr-una din urmatoarele cazuri:
  1. Nu cunoastea bine aceasta gramatica dar acum si-a mai completat-o oarecum, deci bravo lui! "Oarecum" pentru ca am mentionat mai sus doar o mica parte din gafele pe care le-am intalnit pe parcursul a ani. Interesul inseamna jumatate din aceasta "batalie".
  2. Acea persoana ma cunoaste bine si a vrut doar sa-mi citeasca toata pagina.
  3. A sarit, pur si simplu, peste paragrafe si acum a ajuns aici.
Tot ce pot sa fac acum e sa sper la o limba romana mai buna la ceva mai mult de 1-2 indivizi, fie ei si dintre cei pe care nu ii cunosc. Macar de ar indruma si ei la randul lor pe altii. Multumesc pentru atentia acordata (daca nu pentru atentie, atunci pentru vizita pe blog, nu?) si sper ca si in continuare va voi satisface curiozitatea.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Dreptate mare are Ivanov asta !!

Anonim spunea...

invatat o multime